Фонд розпочинає реалізацію примірників факсимільного видання Пересопницького Євангелія

Фонд розпочинає продаж примірників факсимільного видання Пересопницького Євангелія

Пересопницьке Євангеліє – визначна рукописна та мистецька пам’ятка, перший переклад тексту Євангелія книжною староукраїнською мовою, пам’ятка має виразно українську синтаксичну структуру.

 

Історія

Роботу над створенням розпочали 1556 року у Заславському монастирі на Волині (нині м. Ізяслав Хмельницької обл.), а завершили 1561 року в Пересопницькому монастирі (нині с. Пересопниця Рівненської обл.). Замовники та фундатори – волинська княгиня Анастасія Заславська-Гольшанська, її зять і дочка — князь Іван та Євдокія Чарторийські. Запис на 2-7 аркушах свідчить, що Євангеліє певний час було в Івана Мазепи. 1701 року гетьман подарував книгу Переяславському кафедральному собору, який сам збудував. З 1947 року Пересопниця зберігається в фондах Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського. За новітніх часів книга використовується як символ духовної спадкоємності під час інавгурації президентів України.

Фонд розпочинає продаж примірників факсимільного видання Пересопницького Євангелія

Факсимільне видання

У 2007-2008 роках, з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, разом з НАН України та видавництвом «Адеф-Україна» було здійснено проєкт відтворення Пересопницького Євангелія.

За щільністю і на дотик папір повністю відповідає пергаменту. Початкові сторінки прикрашені зображеннями євангелістів та орнаментами з позолотою. Книга вагою 9,3 кг містить 964 аркуші.

15 років тому, у липні 2008 року, у столичному Українському домі відбулася презентація факсимільного видання Пересопницького Євангелія. З метою популяризації української культури у світі була проведена низка презентацій видання. У 2008-2010 роках його презентували на Святій Землі, у Великобританії, Канаді, США, Польщі, Іспанії, Франції.

Один з примірників експонується у меморіальному Музеї Блаженнішого Митрополита Володимира.

Фонд розпочинає продаж примірників факсимільного видання Пересопницького Євангелія

Доторкнутися до Пересопниці

Аби зберегти раритетність Пересопниці її видали обмеженим накладом – 1000 примірників. Значна частина була передана у дар науковим та бібліотечним установам, університетам тощо.

Нині Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира пропонує для придбання примірники факсимільного видання, що залишилися в обмеженій кількості.

Довідки за телефоном: +38 097 0072603.

Фонд розпочинає продаж примірників факсимільного видання Пересопницького Євангелія