Митрополит Олександр передав до Острозької академії факсимільне видання Пересопницького Євангелія та презентував свої останні книги


11 червня 2019 року, у Національному університеті «Острозька академія», відбулась презентація книги духівника Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра «Українська Церква: шлях до автокефалії». До видання увійшли статті та історичні розвідки митрополита Олександра, об’єднані ідеєю канонічної незалежності (автокефалії) Православної Церкви в Україні.

 

Духівник Фонду передав до Острозької академії факсимільне видання Пересопницького Євангелія та презентував свої останні книги

 

Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Заснував академію у 1576 році князь Василь-Костянтин Острозький. Серед випускників академії — гетьман війська Запорізького Петро Конашевич-Сагайдачний, перший ректор київської братської школи Іов Борецький, лаврський архімандрит Єлисей Плетенецький, письменник Мелетій Смотрицький, автор знаменитої «Палінодії» Захарія Копистенський, відомий церковний і культурний діяч Ісакія Борискович та ін. Острозька академія припинила своє існування у 1636 році. Хроніка її відродження в незалежній Україні почалася 1994 року. У 2000 році академія отримала статус національного університету, а 2003-го -  перейшла під патронат Президента України.

Національний університет Острозька академія у особі ректора професора Ігоря Пасічника отримала у подарунок від митрополита Олександра факсимільне видання Пересопницького Євангелія, видане у 2008 році з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира.

У презентації також взяли участь: ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості протоієрей Георгій Коваленко, викладач Київської православної богословської академії протоієрей Андрій Дудченко.

Перед офіційною частиною митрополит Олександр відслужив молебень у студентсько-викладацькому храму преподобного Федора Острозького. На згадку про відвідини церкви на навчального закладу владика подарував образ апостола Андрія Первозванного з часткою честних мощів.