В день свята Покрови духівник Фонду освятив накупольні хрести для двох приділів Преображенського собору на Теремках, що нині реконструюється

 

14 жовтня 2016 року, коли Церква відзначає свято Покрови Пресвятої Богородиці, духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр звершив Божественну літургію у Спасо-Преображенському соборі на Теремках.

Його Високопреосвященству співслужив єпископ Діонісій (Констянтинов) та духовенство храму.

Після відправи владика освятив накупольні хрести для двох нових приділів собору, будівельні роботи над якими тривають. По закінченні ктитор собору Ігор Лисов привітав громаду зі святом: “Сьогодні нам дуже не вистачає нашого Блаженнішого Митрополита Володимира, який освячував і цей храм, і дзвіницю. Всім присутнім в цей чудовий сонячний день хочу побажати, щоб у ваших сім’ях були радість і щастя. Сьогодні в храмі я стояв біля входу і дивився на обличчя людей, на те, з яким настроєм люди заходять у храм. Ви знаєте, у нашій країні є майбутнє. Я дуже вдячний усім вам, за те, що ви відвідуєте храм; дуже вдячний духовенству за якість служби, дуже вдячний нашому хору і регенту Олександру Тарасенку, дуже вдячний будівельникам компанії “Ліко-Холдинг”, в тому числі особисто Олександру Кучеру, Олексію Дроб’язко, Олександру Руханському, Дмитру Денисенку, митцю Юрію Левченку. Це люди, які працювали день і ніч заради того, щоб відбулося наше свято, щоб, як завжди, на Покрову в нашому храмі ми відкривали якусь новину. Нехай хранить вас Господь Бог. Нехай Господь Бог береже нашу державу Україну і дає щастя кожній родині”.

Нагадаємо, що реконструкція Преображенського собору розпочалася навесні цього року. 20 березня митрополит Олександр освятив два наріжних камені для будівництва приділів собору, 31 березня благословив початок заливки конструкції та заклав наріжний камінь у будівництво північного приділу на честь ікони Божої Матері “Всецариця”, а 14 квітня благословив початок будівництва південного бокового приділу в ім’я святого благовірного князя Ігоря.

Взагалі, свято Покрови Пресвятої Богородиці є особливим для Преображенського собору. Він був закладений саме на це свято 2005 року. 13 жовтня 2010 року собор освятив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир (+2014, Сабодан). До свята Покрови 2012 року було відбудовано та освячено дзвіницю біля собору. У 2015 році в цей день було освячено Музей Блаженнішого Митрополита Володимира, який розташований на першому поверсі дзвіниці.