КРАКІВ. Примірник факсимільного видання Пересопницького Євангелія передано музею «Королівський замок на Вавелі»

КРАКІВ. Примірник факсимільного видання Пересопницького Євангелія передано музею «Королівський замок на Вавелі»

 

26 січня 2022 року відбулась спільна зустріч митрополита Переяславського і Вишневського Олександра та Генерального консула України в Кракові Вячеслава Войнаровського з директором Краківського музею – «Королівський замок на Вавелі» проф. Анджеєм Бетлеєм.

Королівський замок на Вавелі розташований у центрі Кракова та побудований у 14-му столітті. Протягом століть він був резиденцією королів Польщі та символом польської державності. Нині замок є одним з головних музеїв країни. Заснований у 1930 році, музей охоплює десять кураторських відділів, що відповідають за колекції картин, у тому числі важливу колекцію італійських картин епохи ренесансу, гравюр, скульптур, текстилів, серед яких колекція зброї, броні, кераміки, майсенської порцеляни та меблів Сигізмунда II Августа - першого монарха Речі Посполитої. Фонди музею східного мистецтва включають найбільшу колекцію османських наметів у Європі. Маючи сім спеціалізованих охоронних студій, музей також є важливим центром збереження витворів мистецтва.

Під час бесіди обговорювалась низка питань щодо перспектив розвитку українсько-польських взаємин у культурно-мистецькій сфері, у т.ч. галузі сакральної творчості, й музейницькій справі, а також реалізації спільних проєктів.

Відвідуючи музей, митрополит Олександр подарував «Королівському замку на Вавелі» факсимільне видання «Пересопницького Євангелія», що є всесвітньовідомою пам’яткою давньоукраїнської церковної писемності.

***

Пересопницьке Євангеліє — незрівнянний зразок українського живопису та рукописної книги. Є першою в Україні церковною книгою, перекладеною із книжної церковнослов’янської на староукраїнську мову. З 1991 року на ньому під час інавгурації присягають на вірність президенти України, що робить цю історичну пам'ятку одним з символів державності. Факсимільне видання книги було видано з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира у 2008 році з нагоди 450-річчя створення Пересопницького Євангелія.