До 85-річчя Блаженнішого Митрополита Володимира видано п’ятий (травневий) том «Синаксаря» - Житій святих

До 85-ліття Блаженнішого Митрополита Володимира видано п’ятий (травневий) том «Синаксаря» - Житій святих

П’ятий том «Синаксаря» містить описи житій святих, дні шанування яких припадають на травень. Електронна версія книги доступна для перегляду за посиланням. Нагадаємо, що презентація цієї книги, яку можна читати онлайн, відбулася 20 травня ц.р.

Книги надійдуть у продаж незабаром. Про це, а також про дату, час та місце презентації буде повідомлено окремо. Замовлення можна зробити за номером 0503577534.

***

Пропонуємо вашій увазі звернення до читачів книги від тих, хто готував видання до друку – видавництва «Дух і Літера».

У день народження видатного сина українського народу, Блаженнішого Митрополита Володимира (23 листопада 1935 р. – 5 липня 2014 р.) необхідно особливо зазначити значення уваги Митрополита до шанування святих і його благословення, яке великою мірою сприяло примноженню їх шанування.

Блаженніший мав не лише величезну ерудицію, широке бачення Церкви Христової як Вселенської, завдяки чому святі різних земель, народів та епох були дуже близькими до нього, і він сприяв тому, що вони ставали близькими до нас, його пастви. Святі для нього, як може засвідчити багато хто із його учнів, сприймалися як близькі друзі завдяки його теплій, сердечній молитві до багатьох із них. За своє святительське служіння Митрополит Володимир освятив сотні храмів, названих на честь святих і просив їх благословення і заступництва для новостворених громад і всього Божого народу.

Особливо слід підкреслити велику увагу, яку Блаженніший приділяв святим Української землі. У 5-му томі Синаксаря, українського видання, що є творчим, розширеним перекладом багатотомного житія святих, які зібрав і виклав афоноський ієромонах Макарій – велика кількість матеріалів, присвячених саме святим України. Взагалі,  праця над 1м томом українського видання велася ще за життя Митрополита Володимира і 1й том вийшов у 2014 році. Праця над виданням усіх перших 4 томів впродовж останніх років , вважаємо, велася творчо і відбулася завдяки величезній підтримці Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира і, думаємо, його благословенням і молитвами. Але 5-й том, який виходить найближчим часом, є великою радістю для нас саме тому, що тут є багато житій українських святих, про яких Блаженніший багато знав, любив їх, і цілу низку з них було канонізовано з його благословення, за його ініціативи й підтримки. Або навіть він духовно, історично, географічно є дуже близьким до декого з цих святих. Так, саме завдяки щирій пошані Митрополита до великого святого нашого часу був канонізований Амфілохій Почаївський у 2002 році (пам'ять 12 травня). Владика Володимир благословив і підтримав канонізацію прп. Смарагди Ніжинської (3 травня). Також Блаженніший, що вчився в Одесі (і, зокрема, благоговійно шанував преподобного Кукшу, який звершив його чернечий постриг), шанував також і Іону Одеського, канонізацію якого за підтримки Блаженнішого відбулася ще у 1995 року (пам'ять 30 травня).

Люблячи Києво-Печерську Лавру як свою рідну домівку, Його Блаженство турбувався і щодо прославлення видатних діячів Лаври, які тут подвизалися. Ціла низка лаврських святих 18-19 століть була канонізована за його широкої підтримки, зокрема у 5-му томі міститься розлоге житіє архієпископа Воронезького, видатного лаврського подвижника, пирятинця родом Антонія  (Смирницького), який тривалий час подвизався у Києво-Печерській Лаврі та був її намісником. Він був канонізований в Українській Церкві у 2003 р. (пам'ять 23 травня). Зрештою, видатна праця шанованого новопрест. митрополита Черкаського Софронія та його помічників по увічненню Черкаських святих новомучеників і сповідників (їх пам'ять 26 травня) також велась за дружньої підтримки Блаженнійшого.

Надихають на працю видання житій святих слова Митрополита Володимира, які стали епіграфом 5-го тому: «Святі є совістю суспільства, прислухавшись до якої, кожен може стати на правильний шлях». Отже, можна сподіватись, що 5-й том Синаксаря – Житій святих, який вийде найближчим часом – це буде наш вдячний подарунок Блаженнішому до його 85-річчя. З цієї нагоди ми також маємо приємну пропозицію до читача – як електронна книга обрані житія низки святих травня доступні! Кожен може почитати (погортати) їх за посиланням:

Житія святих, укладені на Святій Горі Афон. Синаксар. Травень. - Ієромонах Макарій Симонопетрський - Google Книги

***
1-4 томи можна «Житій святих» можна придбати тут>>>

 

 

До 85-ліття Блаженнішого Митрополита Володимира видано п’ятий (травневий) том «Синаксаря» - Житій святих

До 85-ліття Блаженнішого Митрополита Володимира видано п’ятий (травневий) том «Синаксаря» - Житій святих

До 85-ліття Блаженнішого Митрополита Володимира видано п’ятий (травневий) том «Синаксаря» - Житій святих