Лікарі та медсестри клініки «Оберіг» відвідали Музей Митрополита Володимира, у День його народження

Розпочався пам’ятний захід, 23 листопада, з екскурсії по Спасо-Преображенському собору на Теремках, освяченому Блаженнішим Митрополитом Володимиром 13 жовтня 2010 року, яку провів, для медичних працівників, благочинний храму протоієрей Валерій Кравець. Гості, з зацікавленістю, оглянули Богоявленський приділ собору, освячений Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм 29 жовтня 2017 року.

 

Лікарі та медсестри клініки «Оберіг» відвідали Музей Митрополита Володимира, у День його народження

 

Після цього, всі зібралися біля пам`ятника Блаженнішому, де духівник Фонду митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр відслужив заупокійну літію за спочилим Предстоятелем УПЦ. Йому співслужили клірики Преображенського собору, протоієреї Василій Сабанюк і Тарасій Козка, які, у «лікарняний період» життя Митрополита Володимира, чергували, поряд із ним, у клініці «Оберіг» і Предстоятельській резиденції, що в Київському Пантелеїмонівському монастирі, в Феофанії. Після богослужіння, від медичного персоналу клініки «Оберіг», квіти до пам`ятника поклав лікуючий лікар спочилого Митрополита Володимира - Спіцин Віталій Євгенович.

Далі протоієрей Василій Сабанюк провів, для гостей, екскурсію Музеєм Блаженнішого.

Потім відбулася поминальна трапеза - вона пройшла в форматі обміну спогадами про спочилого Архіпастиря, якими ділилися присутні.

Заступник медичного директора клініки «Оберіг» Бабенко Інна Борисівна розповіла випадок, коли Митрополит Володимир заспокоїв її під час перельоту на Волинь, коли гелікоптер потрапив у густий туман. Вона також підкреслила, що Блаженніший вмів «говорити» очима - красномовніше, ніж деякі люди - словами. Зокрема, вона навела приклад такого «погляду» спочилого Предстоятеля УПЦ, який побачила під час його зустрічі з В. Януковичем. Цей фактор, на її думку, свідчив про те, що, в той момент, Блаженніший не бажав спілкуватися з людиною, яка прийшла, без запрошення....

Лікуючий лікар Митрополита Володимира Спіцин Віталій Євгенович підкреслив, що спілкування з Владикою змінило ставлення лікарів, не лише до власного життя, але й до роботи та підходу до кожного окремого пацієнта. Він також наголосив на тому, що Блаженніший дуже любив Україну - особливо це було видно під час перельотів над її землями.

Лікар-анестезіолог Микола Іванович Бойко, проголошуючи тост, хотів, навіть сказати: «Многая літа, Блаженнішому Володимиру!», адже і досі сприймає його живим. Він повідомив, що Митрополит Володимир дав йому багато життєвих уроків. Більше того, саме завдяки його настановам, він, згодом, прийняв сан диякона.

Доволі цікавими були спогади медсестри клініки «Оберіг» Анни Макар. Зокрема, вона розповіла, як, одного разу, прийшла до Блаженнішого, щоб узяти благословення на медичну процедуру ЕКО, адже лікарі сказали, що вона не може завагітніти природнім шляхом. Митрополит відмовив, сказавши: «Аннушка, не треба, все у Вас буде добре!». Жінка почала протестувати, наголошуючи на тому, що сьогодні медицина не стоїть на місці. Але Архіпастир стояв на своєму.

Медична сестра клініки «Оберіг» Ірина Легка говорила про те, яке велике значення, для лікарів і пацієнтів, мали Літургії, звершені Владикою у холі третього поверху клініки. Вона пригадала такий випадок. ... Повідомили, що Митрополит Володимир, під час богослужіння, буде особисто сповідати бажаючих. Таких, серед медичного персоналу, виявилося дуже багато. Лікарі та медсестри почали виписувати свої гріхи на папері. Деяким не вистачило, навіть, одного аркушу, формату А-4.

... Митрополит Володимир, у клініці «Оберіг», лежав у палаті № 312. Ірина розповіла випадок, коли у сусідню, 313-ту палату привезли дуже важку дівчину-пацієнтку, після страшного ДТП. Медсестра тоді повідомила Блаженнішому, що батьки хотіли показати йому ії, але вона прикута до ліжка. Митрополит сам приїхав до неї на своєму візочку. Благословив і подарував іконку. А наступного дня, лікарі побачили таку картину: батько дівчини стояв навколішки, перед Блаженнішим, в його палаті. «Він так щиро говорив слова подяки, що в нас, навіть, сльози наверталися, на очах», - підсумувала Ірина Легка.

Медичні працівники говорили слова подяки митрополиту Олександру, не лише за велику допомогу, яку він надав їм, у свій час, будучи Відповідальним, перед Синодом УПЦ, за лікування Блаженнішого, але й за те, що сьогодні він багато працює задля увіковічення пам`яті про спочилого Архіпастиря, зокрема - за створення Його меморіального Музею. Вони побажали владиці здоров’я. У відповідь він відшукувався: «Моє здоров’я - то Ваше питання!».

Цього вечора говорили і священики, які, з 2011-го по 2014 рік, будучи іподияконами Його Блаженства, чергували, поряд із ним, зокрема, у клініці «Оберіг».

Після обміну спогадами, присутні разом заспівали улюблену пісню Митрополита Володимира - «Ромашка белая», яку, зазвичай, виконував Микола Гнатюк.

Далі, митрополит Олександр вручив лікарям і медсестрам клініки «Оберіг» «Подяки Фонду» - з таким визначенням: «За вагомий особистий внесок у справу лікування Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира».

Заступник медичного директора клініки «Оберіг» Бабенко Інна Борисівна, від імені персоналу даного лікувального закладу, залишила запис у «Пам’ятній Книзі» Музею Митрополита Володимира.  Свої підписи, на цій сторінці, залишили всі лікарі та медсестри, які прийшли, цього вечора, щоб «привітати Архіпастиря з Днем народження».

На згадку про подію, гості отримали подарунки, в пам`ять про спочилого Митрополита Володимира.

Ідея проведення цього Вечору пам`яті про Митрополита Володимира, для лікарів, належить Марині Щевкун, яка, під час лікування Блаженнішого, була медсестрою клініки «Оберіг».